south granville apartment

Contractor / Moosehead Construction
Location / Vancouver, BC
Project Type / Renovation
Photographer / Janis Nicolay
Completion / 2016

This apartment renovation was the clients’ dream project and came with a detailed list of requirements and materials for the 960-square-foot space. The desired material palette stemmed from the clients’ love of walnut and mid-century-modern design. Hardwearing oak floors were installed throughout in a neutral grey to reflect light and make the small space feel larger. The grey was carried into the kitchen with matte, concrete-hued Caesarstone counters; a waterfall side connects seamlessly to the floor. The addition of a dropped ceiling—in the entry, kitchen, hallway to bedroom and office—brought in recessed lighting to delineate workspaces from entertaining spaces. An oval Saarinen table acts as a focal point to soften the linear space and further reflect the light. Other white, low-sheen lacquer elements include custom millwork in the bedroom and cabinet bases in the kitchen—both contrasted with walnut. A projection TV turns the living room into a home-theatre space, but when not in use is tucked away. The office also converts into a guest room with a sleek Murphy bed, custom-fitted to the full height of the wall and effectively disappearing when not in use. Everything has its place, designed for highly efficient, multi-functional small-space living. Completed in 2016.