beatty street loft

Contractor / Scott Mulder
Location / Vancouver, BC
Project Type / Renovation
Photographer / Janis Nicolay
Completion / 2017

This project provided a rare chance to update one of downtown Vancouver’s original loft-conversion projects in the Crosstown neighbourhood. Built in 1906, the 1,580 square-foot space features original Douglas-fir beams and brick walls. With a budget-conscious client, major elements like existing plumbing and a spiral staircase were kept in-situ. Otherwise, the open-plan layout was a blank slate. The warm brick and exposed timbers are now anchored with grey-stained oak floors throughout (stair treads were filled with honed-and-sealed concrete to match), while charcoal-painted cabinetry and accents reiterate the effect. To complement fixed elements like exposed pipes and dark railings, black hardware and plumbing fixtures were added, along with filament light bulbs to fit the industrial vibe. A drywall bulkhead was incorporated to transition between materials—from the main living space brick wall to the custom kitchen millwork—and house recessed lighting that highlights the raw brickwork and space. The kitchen area was expanded to include space for an adjacent dining table and its layout was reworked to include a peninsula for a more casual eating and socializing spot. The original wide-open upstairs floor plan was divided into more functional spaces: bedroom, walk-in closet, office and laundry/storage area. Completed in January 2017.